Event #6.3: ‘Notes on movement’, Zoro Feigl

Dit event gaat over papier, beweging en spel.  Zoro Feigl, een kunstenaar die bewegende werken maakt, vertelt ons over het spel van onderzoeken en experimenteren, over dingen maken en bouwen, totdat het wel of geen kunstwerk wordt. 

Onze aandacht gaat uit naar een bijzonder kunstwerk van Zoro, zijn serie ‘Notes on movement’, dat momenteel in de tentoonstelling Paper Art in het CODA Museum in Apeldoorn te zien is. Zoro werkt vaak met grote machines en met stoere industriële materialen maar in dit werk onderzoekt hij papier. Papier dat zowel kwetsbaar en licht als sterk en krachtig kan zijn. Waar kijken we naar in dit kunstwerk en hoe komt de beweging tot stand? 

Aan de hand van (video)beeldmateriaal zal Zoro ons meenemen in de totstandkoming van enkele installaties. Ook spreken we met hem over het leiding geven aan een team om samen een kunstwerk te realiseren. Hoe doe je dat?

De kinetische installaties van Zoro Feigl (1983, NL) lijken te leven. Zijn materialen bewegen, dansen en draaien. In een lege ruimte worden zijn werken vaak groot en zwaar of juist nerveus of gracieus. De vormen van zijn werk veranderen voortdurend. Zonder begin of einde lijken de bewegende objecten in zichzelf opgesloten. Als kijker raak je verstrikt in hun bewegingen: ze omhelzen en verbazen en zetten je soms op het verkeerde been. CODA Paper Art 2023

Over Zoro Feigl – kunst en techniek

Zoro Feigl studeerde in 2007 af aan de Gerrit Rietveld Academie en sindsdien maakte Feigl furore met stoere kunst: mechanisch aangedreven installaties van industriële materialen zoals rubber, zeildoek en brandslangen. Hij is een internationaal erkende kunstenaar en exposeerde in Istanbul, Peking, Berlijn, Tokyo en Moskou, en viel meermaals in de prijzen. Hij ontving de Volkskrant Beeldende Kunst publieksprijs in 2013, de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek  in 2018, en werd genomineerd voor de Nederlandse Kunstenaar van het jaar 2021. 

Solotentoonstellingen had Feigl voorheen vooral op ongepolijste plekken die pasten bij het experimentele, gekke-uitvinders-achtige van zijn kunst. Zo toverde hij in 2018 de monumentale Elektriciteitsfabriek in Den Haag om tot één grote speeltuin. ‘Zonvonkengesproei’ in Stedelijk Museum Schiedam in 2020 was zijn eerste museale solotentoonstelling. Voor meer info: https://www.zorofeigl.nl/news/  en https://hollandsemeesters.info/posts/show/7931.

Paper Art

Paper Art brengt werken van 22 kunstenaars samen en omvat collages, mode, performance art, kinetische kunst, sculpturen, videowerk en design.

‘Papier. Het is sober en puur, ingetogen en tegelijkertijd al decennialang een bron van inspiratie voor beeldend kunstenaars en vormgevers. Zodra de kunstenaar het papier of karton oppakt en beschildert, betekent, vervormt of vouwt krijgt het nieuwe vormen; vormen die verhalen vertellen, ons raken, beroeren, aan het denken zetten, verbazen en verrassen door het monumentale en imposante of juist het tactiele en gedetailleerde van het kunstwerk.CODA Paper Art 2023

Waar en wanneer:

Waar: CODA Museum, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn

Parkeren bij Parkeergarage Museum Centrum, het CODA-gebouw staat direct tegenover de parkeergarage.

Programma

17.00 uur: Inloop met koffie/thee & lekkers

17.30 uur: Welkom en intro programma, gevolgd door een bezoek aan de Paper Art tentoonstelling

18.30 uur: In gesprek met Zoro Feigl

19.30 uur: Dinerbuffet

20.30 uur: Borrel en in gesprek over de toekomst van A&I

21.15 uur: Einde