Event #6.2: Kunst uit overtuiging: A mindful movement for the sake of our planet

Tijdens dit event in Amsterdam, kijken we naar onze rol op aarde door de ogen van kunstenaars pur sang: Ronald van der Kemp en Dylan Eno.

“De beperkingen van deze tijd voeden onze verbeelding; dwingt ons om de toekomst opnieuw te bedenken. Het is aan ons hoe we verder gaan; het is aan ons om onszelf te onthullen, om ons niet langer te verschuilen achter filters”, aldus deze kunstenaars.

Wat betekent het om als individu binnen een dominante industriële traditie je verantwoordelijkheid te nemen en je eigen route te gaan? Met welke helpende ervaringen word je geconfronteerd, en welke schudden je door elkaar? Ronald van der Kemp gelooft “dat een vorm van kunst gedrag kan veranderen wat leidt tot een grotere verandering in de industrie”. 

Als tijdreiziger bouwt ontwerper Dylan Eno bruggen tussen verleden en heden. Vanuit een multidisciplinair perspectief, beschouwt hij onze hedendaagse realiteit door een historische lens. Dylan Eno verkent parallellen die vanuit het verleden in het heden te vinden zijn en moedigt mensen aan om na te denken over actuele uitdagingen, vanuit een historisch gezichtspunt.

Dylan Eno rondde in 2022 zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven af met een film essay To Die For gemaakt in samenwerking met Kunstmuseum in Den Haag. Deze film leverde de René Smeets onderscheiding en was geselecteerd voor New Order of Fashions 2022. De film teleporteert de kijker naar het Victoriaans tijdperk; een tijdperk waarin het giftige arsenicum zeer veelvuldig werd toegepast in mode. Zijn hier parallelellen te trekken met ons hedendaagse gebruik van microplastics?

Gebaseerd op de boeiende verhalen van Ronald en Dylan, reflecteren en spreken we samen over wat het met ons doet, hoe wij onze rol pakken of er voor uit de weg gaan. Na de bijeenkomst zal onze blik op mode niet meer hetzelfde (kunnen) zijn.

Waar en wanneer:

Waar: De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44, 1019 BN Amsterdam

Programma

16.30 uur: Ontvangst

17.00 uur: Welkom en start programma Mode: kunst uit overtuiging, video’s en presentaties door Ronald van der Kemp en Dylan Eno

19.00 uur: Buffet en discussie

21.30 uur: Afsluiting