Event #6.4: ‘Kijken door de lens…’, met Johan van der Klaauw

Dit event is georganiseerd rondom vakfotograaf Johan van der Klaauw. Fotografie is voor Johan overal toepasbaar. Als kennisoverdracht, als communicatiemiddel, als hulpverlener en als inspirator.  Zijn specifieke expertise is het fotograferen van dansers. Of zoals hij dat zelf zegt: ‘het meebewegen met dansers die voor zijn lens staan’.

Door te fotograferen leer je delen kaderen en filteren, voor speciale effecten of omdat je de nadruk op iets wil leggen. Wat wil je laten zien en wat niet? Fotograferen is volgens Johan je voelsprieten gebruiken, je zintuigen volop inschakelen en je intuïtie toepassen. Samen met Johan kijken we door  de ogen (lens) van een fotograaf naar een model. Vanavond is Annette Scholten, celliste en lame sonore (zingende zaag) speler, zijn model. Annette zal ook voor ons spelen.

Je kunt ook ‘inzoomen’ op je organisatie of op je mensen in je organisatie in. Wat zie je als je door verschillenden lenzen naar jouw mensen en/of organisatie kijkt?  Wat zou je meer kunnen zien?

Vanavond gaan we aan de slag in een workshop (portret) fotografie met eigen mobiele telefoon, om te kijken – en voelen – door de lens.

Over Johan van der Klaauw, fotograaf

Het leven van een goed betaalde leidinggevende werktuigbouwkundige kan soms een mooie wending maken.  Johan stapte 19 jaar geleden vanuit zijn internationale baan in de automotive industrie over naar de wereld van cultuur en creativiteit. Grote automerken waren zijn klanten.  Het innovatieve in zijn werk van toen, gaf uiteindelijk de doorslag om een volledige draai te maken in zijn carrière. Zijn inspiratie begon bij de verbinding van techniek met emotie. Voor meer informatie over Johan zie www.fotocursusoplocatie.nl

Over Annette Scholten, celliste en lame sonore (zingende zaag) speler

Annette is als freelance musicus momenteel werkzaam bij het NNO (Noord Nederlands Orkest), het Noordpool Orkest, en al vanaf de oprichting in 1986, is ze solocelliste van het NPhO (Nieuw Philharmonisch Orkest).  Ze heeft meer dan 25 jaar orkestervaring en gespeeld o.l.v. dirigenten als Jaap van Zweden, Viktor Liberman, Hans Vonk, David Porcelein, Jean Fournet en Stefan Asbury. Voor meer informatie over Annette zie www.annettescholten.nl waar je kunt over haar werkzaamheden als celliste, docerend en uitvoerend, en Lame Sonore (zingende zaag) speler. 

Waar en wanneer

We ontmoeten elkaar op een bijzondere plek bij Van der Velde Boeken in Zwolle. Een hippe boekhandel in een 15e-eeuwse kerk. De Brasserie bevindt zich in het koor van het kerkgebouw.

Adres: Van der Velde Brasserie, Achter de Broeren 1-3, Zwolle 

Programma

17.00 uur: Ontvangst met koffie of thee en wat lekkers

17.30 uur: In gesprek met fotograaf Johan van der Klaauw over het vak en de kunst van fotografie, met een muzikale toegift van Annette Scholten, celliste en lame sonore (zingende zaag) speler

18.30 uur: Dinerbuffet

19.30 uur: Workshop fotografie met (eigen) mobiele telefoon

21.30 uur: Einde