Programma
We bezoeken de theatervoorstelling SARTRE & DE BEAUVOIR. Stefaan van Brabandt schreef de prachtige tekst voor dit stuk en regisseerde Sien Eggers en Frank Focketyn, die de dialogen op een fabelachtige manier spelen. Deze zeer bejubelde productie kwam tot stand in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel, De Verwondering en Arenberg Antwerpen.
Centrale thema’s zijn vrijheid en identiteit. Sartre zegt hierover: “Vrijheid is wat je doet met wat je is aangedaan”. De Beauvoir erkent dat individuen hun harmonie nooit in de schoot geworpen krijgen, maar deze eindeloos moeten veroveren.
In de voorstelling kijken Sartre en De Beauvoir terug op hun turbulente leven en schuwen daarbij de confrontatie niet, ook al doen ze dat op een toegenegen manier.
We gaan een fantastische voorstelling zien, maar het is voor ons ook de moeite waard om te onderzoeken welke lessen voor leiderschap we kunnen trekken uit de opvattingen van deze invloedrijke filosofen. Ondanks hun non-conformistische persoonlijke levensstijl en vele relaties, werkten ze intensief samen en inspireerden elkaar, waaruit een grote creativiteit en productiviteit voortkwamen. Zij ondersteunden elkaar onvoorwaardelijk in het realiseren van hun gezamenlijke doelen.
Zij geloofden beiden in de mogelijkheid om in grote persoonlijke vrijheid een authentiek leven te kunnen leiden als autonome individuen en daar ook zelf verantwoordelijkheid voor te dragen. Zij waren zich echter ook bewust van de maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en de noodzaak tot verregaande emancipatie. De Beauvoir ontwikkelde een feministische filosofie en ze hield zich bezig met thema’s als genderongelijkheid en sociaal onrecht: “Vrouwen worden niet als vrouw geboren maar ze worden tot vrouw gemaakt”. Zij werkte deze gedachten uit in haar beroemde boek: Het Tweede Geslacht.
Het huwelijk was voor hen een burgerlijke leugen en een valstrik. En toch wilden zij maximaal met elkaar verbonden zijn, maar ook maximaal vrij zijn. Om daar structuur aan te geven formuleerde Sarte een pact met drie basisregels: 1. Geen monogamie, maar open relaties en vrije liefde; 2. Géén jaloezie, want die is verboden; en 3. Complete openheid, ook over de meest intieme details.
Hoe kijken we daar nu op terug, en bieden deze filosofen inspiratiebronnen voor de relatie tussen leidinggevenden en ondergeschikten? Of is dat een andere wereld?
En wat betekent het voor de leider als persoon? ‘Het idee dat je zelf vorm moet geven aan je leven. Dat je je niet moet laten insnoeren door traditie, cultuur of opvoeding. Daarin ben je weliswaar ‘geworpen’, maar je kunt jezelf er ook altijd aan onttrekken. Vrijheid is wat je doet met wat je is aangedaan.’ (Interview met Stefaan van Brabandt, Filosofie Magazine februari 2022)
Hoe ziet deze bijeenkomst eruit?
Voor de aanvang van de rijke voorstelling in de Schouwburg van Amstelveen, voeren we een gesprek met filosoof Stefaan van Brabandt, die ook de schrijver en regisseur is van het stuk dat we gaan zien. Het geeft ons de unieke gelegenheid om met de maker intrigerende vragen over de levens van beide filosofen te bespreken en de verbinding te leggen met thema’s als vrijheid, verantwoordelijkheid, authenticiteit, emancipatie en gelijkwaardigheid in het principieel ongelijkwaardige spel tussen werkgever en werknemer.
We voeren deze gesprekken in het restaurant van het Cobra Museum, waar we ook samen de maaltijd gebruiken. Aansluitend wandelen we van hieruit naar de dichtbijgelegen schouwburg.
Waar en wanneer:
Waar: Restaurant Cobra Museum, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen.
Na de maaltijd wandelen om 19:30 uur naar de Schouwburg Amstelveen.
Stadsplein 100, 1181 ZM Amstelveen, waar de voorstelling om 20:00 uur aanvangt.
Aanmelding: via e-mail jose.prins@artinspirationclub.nl
Het globale programma
16.45 – 17.00 uur:
Ontvangst in het restaurant van het Cobra Museum
17.00 – 18.30 uur:
Gesprek met filosoof, schrijver en regisseur Stefaan van Brabandt
18.30 – 19.30 uur:
Avondmaaltijd
19.30 – 19.45 uur:
Wandelen naar de Schouwburg Amstelveen
20.00 – 21.15 uur:
Voorstelling: Sartre & De Beauvoir
21.15 – 22.00 uur:
Afsluiting