Event #4.4: Introdans: inspiratie voor iedereen

1971. Twee mannen -Ton Wiggers en Hans Focking- hebben de moed danskunst toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen en richten daartoe een balletgezelschap op. Het is een bewuste keuze om zich in het oostelijk deel van Nederland te vestigen , want daar was toen nog een behoorlijk lege vlek op de culturele kaart. Arnhem wordt de uitvalsbasis voor een steeds groter speelgebied met uiteindelijk wereld bereik.

 2021. Inmiddels bestaat Introdans 50 jaar en heeft het zich ontwikkeld tot een dansgezelschap dat zo veel mogelijk mensen weet te enthousiasmeren voor de danskunst via een enorm rijk oeuvre en een veelbetekenende impact op tienduizenden betrokkenen. Bij dit gouden jubileum trakteert Introdans ons op artistieke hoogtepunten uit de afgelopen jaren door grote publieksfavorieten nog één keer op het toneel te brengen.

Fotografie door Hans Gerritsen
Fotografie door Hans Gerritsen

We ontmoeten Introdans: we nemen allereerst deel aan een workshop rond ‘autonomie’ door choreograaf en artistiek manager Adriaan Luteijn. We krijgen vervolgens een inkijkje in het creatieve brein van artistiek leider Roel Voorintholt. Daarna zien we alle dansers van Introdans in de voorstelling Tutti, waarin zij in de balletten In Memoriam van Sidi Larbi Cherkaoui en Cantate van Mauro Bigonzetti een kleurrijke invulling geven aan het 50-jarig bestaan van Introdans.

Programma

16.45 uur: Ontvangst met een drankje (Musis Theater)
17.15 uur: Workshop ‘Dansersautonomie, een autonomie die dienstbaar is aan het grotere geheel’, met Adriaan Luteijn, artistiek manager Introdans
18.00 uur: Reflectie
18.20 uur: In gesprek met Roel Voorintholt, artistiek leider Introdans (moderator: Mathilde Visser)
19.00 uur: Diner bij theaterrestaurant JANS (naast Musis Theater)
20.15 uur: Start voorstelling TUTTI van Introdans (In Stadstheater)
22.00 uur: Afsluitende borrel
23.00 uur: Einde