Event #5.3: Remy van Kesteren (harpist): Moedige besluiten voor talent

Remy van Kesteren is op de eerste plaats een fantastische muzikant maar ook een verhalenverteller over vrijheid, onbevangenheid, risico’s nemen, het opheffen van grenzen, overstijgen van genres en disciplines, loslaten van formaliteiten en vooroordelen.

Terugkerende thema’s in de gesprekken over zijn werk en muziek zijn het belang van muziek voor mensen en het creëren van een eigen universum.

We gaan een mooi programma tegemoet, met een bijzondere gast, waarin muziek natuurlijk een centrale plaats inneemt. Maar de gesprekken die we gaan voeren met Remy zullen ons ook uitnodigen om na te denken over een aantal kernthema’s die zich voordoen bij leiderschap. Want goed leiderschap is de juiste maat weten te vinden tussen effectief handelen, ethisch zijn en vooral authentiek zijn.

Dat vergt stappen durven nemen en het échte gesprek aangaan met jezelf. Want je kunt  vastzitten in je zelfbeeld, en je eigen tegenstrijdigheden niet onder ogen zien, waardoor je juist niet de ontwikkeling en transformatie kunt doormaken naar je eigen authenticiteit.

Dit speelt zeker als het gaat om het vinden van de moed om het onverwachte te doen, het lef hebben om conventies te doorbreken en op een onbevangen manier te kijken naar vertrouwde patronen en vooroordelen; het zijn onderwerpen die leiders niet uit de weg kunnen gaan.

Remy neemt ons mee in zijn muziek, maar ook naar kruispunten in zijn leven, waarbij de vrijmoedigheid, lef en durf een belangrijke rol hebben gespeeld. Wat kunnen we daar vanuit het perspectief van persoonlijk leiderschap uit meenemen: welke hindernissen moet je nemen om radicale keuzes te maken in je leven, en welke stimulansen spelen daarbij een positieve rol?

Tevens zal Remy ons laten genieten van zijn briljante harpspel. Voorbeelden van klassiek repertoire komen langs, en vanzelfsprekend zijn eigen pop-werk. Met behulp van visual-artist Jurjen Alkema verzorgt Remy een bijzonder concert voor ons.

Programma

In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit:

17.00 – 17.30 uur:
Aankomst met koffie of thee.

17.30 – 18.30 uur:
Martijn Mandey voert een gesprek met Remy van Kesteren, met korte muziekfragmenten.

18.30 – 19.45 uur:
Diner met geïnspireerde tafelgesprekken.

19.45 – 21.00 uur:
Concert met nagesprek.

21.30 uur:
Afsluiting.

Locatie

We ontmoeten elkaar voor dit bijzondere programma in de sfeervolle Ericakerk aan de Ericalaan 1, te 6711 MZ Ede.

Over Remy van Kesteren

Remy van Kesteren (1989) is een Nederlandse harpist. Van Kesteren heeft diverse prijzen gewonnen. Zo is hij de winnaar van de Elisabeth Evertsprijs, de prijs voor uitzonderlijk jong talent in Nederland. Hij won eerste prijzen bij het Nederlands Harpconcours en het Prinses Christina Concours. In 2008 behaalde hij op het Internationaal Harpconcours in Moskou de derde plaats en in 2009 de derde prijs op het prestigieuze Internationaal Harpconcours in Israël. Ook won hij in dat jaar de finale van het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, wat hem de titel ‘Jong Muziektalent 2009’ opleverde. In oktober 2012 trok hij door het land als laureaat van Dutch Classical Talent, een stimuleringsproject van onder meer Koninklijk Concertgebouworkest en Radio 4, waarvan de finale plaatsvond op 21 april 2013 in Het Concertgebouw. In 2013 won hij eveneens de Grachtenfestival Prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een jonge musicus of ensemble aan het begin van een internationale carrière. In 2016 won hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor klassieke musici.

 Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld, van Europa tot de VS, Japan en Afrika. Op zijn zestiende debuteerde hij al in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde hij ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall, New York. In 2011 was hij Young Artist in Residence bij de NJO Muziekzomer in Gelderland. Eind vorig jaar toerde hij door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland in de fameuze Night of the Proms. Als enige klassieke solist trad hij op naast spraakmakende popartiesten als Anastacia en de legendarische Jacksons. 

Credits: Nick Helderman

Op zijn twintigste richtte hij het Dutch Harp Festival op, waarvan al zes succesvolle edities plaatsvonden in Utrecht, recentelijk de laatste editie in mei 2022. Met Hans Van Manen werkte Remy bovendien aan een nieuw ballet, dat in het voorjaar van 2014 zijn wereldpremière beleefde bij Het Nationale Ballet.

Van Kesteren maakte diverse albums. In 2016 verscheen Tomorrow Eyes met voor het eerst eigen composities, naast werken van Martin Fondse, Nils Frahm, Federico Mompou en Manuel de Falla. Hij werkt samen met Michael Prins (vocals), Leticia Moreno (viool), Ties Mellema (sax), Joost Kroon (drums) en Eric Vloeimans (trompet). Het album werd gevolgd door een clubtour en een theatertour. In 2019 verscheen na een zoektocht naar zijn eigen muziek Shadows met geheel eigen werk. Het grensverleggende album is het resultaat van een bijna drie jaar durende muzikale zoektocht naar zijn eigen geluid. In 2020 verscheen An alternative soundtrack to the motion picture.

Hij maakte ook diverse theatertours. Dit bracht hem o.a. een theatertour dit jaar met een robotorkest (Analogue Robot Orchestra). Met de ontwerper en bouwer van deze elektronische ritme-instrumenten, Jurjen Alkema, heeft Remy hard gewerkt aan meer, beter en net iets anders. Een nieuwe muzikale reis met deze bijzondere instrumentalist. 

Op 10 maart 2022 was Remy van Kesteren te gast bij Pieter van der Wielen in het VPRO programma Nooit meer slapen, dat je hier kunt beluisteren:

https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~PREPR_VPRO_16771155~nooit-meer-slapen-remy-van-kesteren-harpist~.html