Event #1.4: werken met polarisatie

Dit event is de tweede werksessie in de reeks, waarin we met elkaar aan de slag gaan en ons laten inspireren door meesters uit de kunstwereld. De bijeenkomst vindt deze keer plaats in het Flint Theater, Coninckstraat 60 te Amersfoort en duurt van 18.00 (inloop) tot 23.00 uur.

Tijdens deze werksessie staat het thema ‘werken met polarisatie’ centraal. Wat ons betreft een zeer actueel thema dat zich dagelijks aandient in het groot, in de wereldpolitiek, in maatschappelijke dilemma’s die niet zomaar op te lossen zijn. Maar we zien polariserende krachten ook in het klein, in gesprekken aan de keukentafel over onderwerpen die ons raken.

De term polarisatie wordt veelvuldig gebezigd. Meestal vanuit zijn destructieve kracht leidend tot verharding in het oordeel, tot stellingname en verwijdering. Tegelijkertijd leven we in een wereld waarin complexiteit snel toeneemt, waarin de uitdagingen groot zijn, waarin we juist diversiteit (dus de polen) nodig hebben om tot andere oplossingen toe komen. Dit vraagt nogal wat van ons! Want hoe lastig is het om je te verbinden met een waarheid die dwars staat op jouw mening, die jouw waarden en normen maximaal ter discussie stelt of misschien zelfs onderuit haalt.

Peter de Baan

Met trots mogen wij aankondigen dat we tweevoudig Gouden Kalf winnaar Peter de Baan (ook bekend als regisseur van het TV-programma ‘De Vloer Op’ en diverse theaterproducties, waaronder ’Terror’) bereid hebben gevonden om, samen met de actrices Saskia Temmink en Anna Raadsveld, met ons aan het werk te gaan op dit thema.

Peter neemt ons mee in hoe hij met dit gegeven werkt met acteurs. Hoe hij, in het samenspel met professionals, betekenisvol acteerwerk tot stand brengt die als drager dient voor spanningsvolle verhaallijnen. De kern wordt voor hem bepaald door een drietal belangrijke vaardigheden:

  1. Verbinden met een stuk in jezelf: iets aanraken in jezelf als basis voor de rol
  2. Open blijven staan voor wat er gebeurt: in het samenspel beïnvloedbaar/flexibel blijven i.p.v. ‘vast in een rol’
  3. Denken vanuit ‘ja’: bereid zijn ‘het kwaad’ te ontleden, de zwarte kanten te onderzoeken (i.p.v. stellingnamen (welles-nietes) vanuit een vast waarden-normen patroon.

Vanuit de ervaring die ons geboden wordt, dagen we ons zelf vervolgens uit om te kijken wat deze vaardigheden ons kunnen brengen in het werken met tegenstellingen, met polariserende krachten in vraagstukken die er voor ons toe doen.

Art & Inspiration Club Event #4 – werken met polarisatie from Art & Inspiration Club on Vimeo.

Het programma op hoofdlijnen is als volgt:

18.00 uur    inloop met soep en een broodje

19.00 uur   Werksessie o.l.v. Peter de Baan

22.00 uur   Doorkijkje naar seizoen 2018/2019 en borrel

23.00 uur   Afronding

Flint Theater Amersfoort

De avond vindt plaats in het Flint Theater te Amersfoort. We werken deze avond op het toneel van de grote zaal (800 zitplaatsen) en kijken vanuit het perspectief van de performers de zaal in (zie foto). Het Theater beschikt over een eigen parkeergarage en is uitstekend bereikbaar per auto en met het OV.

Adres: Flint – Coninckstraat 60, Amersfoort

Bereikbaarheid en parkeren: klik hier

Dit event wordt inhoudelijk voorbereid door clubleden Maaike Arends en Michiel Nannen