Event #4.2: Spoken Word Art

Spoken Word Art

Het grote publiek maakte waarschijnlijk voor het eerst kennis met een spoken word artist tijdens de inauguratie van Joe Biden op 20 januari jl. De 22-jarige Amanda Gorman liet daar een verpletterende indruk na, niet alleen met de positieve inhoud van haar gedicht The Hill We Climb, maar vooral ook door haar krachtige performance. Gershwin Bonevacia, de stadsdichter van Amsterdam zei over haar: “De manier waarop zij dankzij prachtige metaforen weet weer te geven wat iedereen voelt, waar iedereen door heen is gegaan de afgelopen periode, en hoe zij dat in een gedicht vertaalt. Dat is de basis waarom zoveel mensen het zo inspirerend vonden.” Later ontstond er gedoe over de vraag of een witte Nederlands schrijver wel in staat zou zijn om de dichtbundel van een Afro-Amerikaanse collega nauwgezet te vertalen.

Steeds meer jongeren houden zich bezig met deze literaire stroming van spoken word die eind jaren zestig in Harlem werd ingezet door The Last Poets, in het licht van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Jongeren drukken nu hun kwetsbaarheid, hun dromen en angsten uit en voelen zich door deze uitdrukkingsvorm met elkaar verbonden. Spoken word is een paraplu voor diverse vormen van voordrachtskunst en grenst aan theater, aan poëzie, aan proza, aan comedy en aan rap.

We hebben Spoken Word als leidend thema voor het Art & Inspiration event van 17 juni gekozen, omdat we nieuwsgierig zijn naar deze beweging in de podiumkunsten, die vooral bij jongeren een grote rol speelt. Deze vorm maakt gebruik van enerzijds heel klassieke uitingen van poëzie en tegelijkertijd van een inhoud en presentatie die helemaal van nu zijn. Deze kunstenaars willen invloed uitoefenen op hun omgeving, maar niet door fysieke kracht, geweld en intellectuele redeneringen. Zij gebruiken de invloed van een authentieke presentatie, waarin kwetsbaarheid en persoonlijke thema’s de grootste energiebron vormen.

Ook leiderschap is een vorm van invloed uitoefenen op anderen om gezamenlijke doelen te realiseren. Leiders laten zich daarbij graag inspireren door artistieke bronnen. Kunstenaars van beeld, muziek, theater en het woord streven ook vormen van beïnvloeding na, maar dan niet op basis van positie, formele afspraken en macht.. De wereld van de kunsten zoekt veelal naar een directe, rechtstreekse impact, die niet een beroep doet op cognitie, redenering en overtuiging. De directe beleving is hierbij cruciaal.

Wij hebben de indruk dat de spoken word artist een nieuwe weg aan het verkennen is om anderen te raken.

Wij zouden deze kunstvorm graag samen willen verkennen, ondergaan, en onderzoeken welke krachtige dynamiek hier werkzaam is. Dat is immers ook de bedoeling van ons gezelschap dat bij elkaar komt in Art & Inspiration.

We hebben enkele spoken word artists van de Poetry Circle uitgenodigd om ons deelgenoot te maken van hun werk, ons te laten ervaren waarin de kern zit, en met ons daarover het gesprek aan te gaan.

Programma

17.30 Ontvangst met drankje
18.00 Welkom en inleiding met Jacobien Geuze, sociolinguïst, over ‘Leiderschap en taal’
18.30 Kennismaking met Sandy Bosmans, spoken word artist van de Poetry Circle en nagesprek
19.30 Meet, Greet & Eat
20.00 Kennismaking met Sjaan Flikweert, spoken word artist van de Poetry Circle en nagesprek
21.00 Afsluiting met een drankje
22.00 Einde

Jacobien Geuze

Jacobien Geuze is coach, consultant en docent op het gebied van leiderschap en verandering. Ze is opgeleid als taalkundige en spraaktaalpatholoog, en werkte bijna 20 jaar aan toegepast onderzoek en in de zorg, gericht op kinderen met taal-,  gehoor- en communicatieproblemen en hun gezins-systemen. Ze was redactielid van het Van Dale Basiswoordenboek Nederlandse gebarentaal. Momenteel is ze redacteur van het TA magazine. De rode draad in haar werk is ‘betekenisverlening’; hoe geven wij onszelf, de ander en de wereld om ons heen betekenis, hoe gaan we daarmee om en hoe brengen we dit weer in contact? Een kernvraag in haar werk is ‘how are we human together?’. Bijdragen aan een antwoord daarop voedt haar dagelijks.

Sjaan Flikweert

Sjaan Flikweert is een interdisciplinaire maker die gevoelswerelden schept. In plaats van meningen, oordelen en normen krijgen de kleinste details de hoofdrol. Vanuit persoonlijk verhaal laat ze contrasten moeiteloos en voelbaar naast elkaar bestaan. Scherp en zacht in woord en klank. Zo confronteert ze haar publiek met aannames, oordelen en verwachtingen. Sjaan Flikweert maakt spoken word, muziek en dance/performance art. Ze is al ruim 12 jaar actief podiumkunstenaar in binnen- en buitenland. Ze was te lezen in de bloemlezing HARD OP en heeft de audiovisuele dichtbundels ergens thuis en de ruimte ertussen gemaakt en De werkelijkheid heeft mij niet nodig. Bekijk haar website.

Sandy Bosmans

Sandy Bosmans schrijft al sinds het moment dat dit haar werd aangeleerd. De liefde voor de taal ontdekt ze door alles te lezen wat los en vast zit inclusief de ingrediënten op verpakkingen. Op latere leeftijd begint ze haar werk te delen met publiek o.a. als spoken word artist. Zo heeft ze eerder op podia als “De nieuwe liefde”, “woorden worden zinnen” en “Paginagroots” gestaan. In 2014 wordt ze lid van de poetrycircle waar ze inmiddels zelf als coach is aangesteld. Als Poetry Slammer wint ze meerdere regionale slams en bereikt ze in 2016 de halve finale van de NK poetry slam. In 2017 ontstaat er in samenwerking met goede vriendinnen het spoken word evenement: “Art Harder”. Een plek om andere spoken word artiesten onder de aandacht te brengen en een podium te bieden. In 2019 schrijft ze voor “nieuwe stukken” haar eerste theaterstuk: Thuiskomen. Ook speelde ze zelf in de theater en spoken word voorstelling RAUW v/v. Je kunt haar werk terugvinden in de bundel genaamd: “en ze leefde nog”. En de bloemlezing “Hardop”. Momenteel schrijft ze o.a. mee aan een animatieproject, wat geheel in het teken staat van “black girl magic” met de titel: “Anouschka” en werkt ze aan haar eerste eigen filmscenario. Bekijk hier een video.