Event #4.1: Improvisatie in organisaties

Sergej van Middendorp, Tom Beek, Leo van Veen en Joseph Kessels werken aan een avond vol jazz, improvisatie en leren over de toepassing in organisaties.

Jazz en improvisatie

Improvisatie leidt in de muziek tot een bijzondere vorm van samenwerking. Bij uitstek in de jazz. Improvisatie levert onverwachte en wonderlijke resultaten op, die je niet kunt voorspellen. En niet alleen dat is mooi, ook het samenspelen (in the groove komen) levert een geweldig gevoel op. Van buitenaf ziet improvisatie er vanzelfsprekend uit, maar dat is het niet. Improvisatie vraagt durf en vertrouwen, in elkaar en elkaars talent; vraagt naar elkaar luisteren en elkaar ruimte geven om de ander te kunnen laten excelleren en samen een coole uitvoering neer te zetten. Improvisatie vraagt, hoe gek het ook klinkt, om afspraken vooraf om vloeiend samen te spelen. En dan doet improvisatie verlangen naar meer.

Dat willen we meemaken en meebeleven, samen met doorgewinterde jazzmusici. Zo kunnen we met en van elkaar leren. We willen met hen verkennen of en hoe we de metafoor van jazz improvisatie in organisaties kunnen gebruiken. Zijn de onderliggende basisprincipes herkenbaar en toepasbaar? En zijn we ons eigenlijk bewust van onze eigen, diep verankerde aannames ten aanzien van onze relaties met anderen en de omgeving?

Programma

16.30   Ontvangst met een drankje
17.00   Welkom door Leo van Veen
17.15    Improvisatie door Tom Beek & band
17.30   Inleiding over improvisatie als metafoor door Sergej van Middendorp met medewerking van Tom Beek en band
18.00   Walking dinner
19.30   Improvisatie door band & deelnemers onder leiding van Tom Beek en met doorvertaling van Sergej van Middendorp
21.30   Afsluiting

De inspiratoren

Sergej van Middendorp (spreker)

Sergej van Middendorp is een ‘action researcher’ die zich afvraagt hoe we samen continue positieve verandering kunnen bewerkstelligen in een toenemend complexe wereld. Op zoek naar antwoorden richt hij zich op de systemen die we maken om samen te werken aan de uitdagingen die deze wereld ons biedt. Een centrale vraag daarbij is hoe systemen tot leven komen in de interactie tussen gebruikers, ontwerpers, en ondersteuners.

Op zoek naar een proces dat het ontwerp en de ontwikkeling van levende systemen mogelijk maakt kwam hij de theorie van ‘organizational improvisation’ tegen. Samen met een jazzband en zijn klanten onderzocht hij deze metafoor gedurende zeven jaar in theorie en praktijk. En samen met collega ondernemers onderzocht hij gedurende drie jaar hoe deze metafoor gebruikt kon worden om een proces en een product te ontwikkelen die zo’n levend systeem konden helpen realiseren: een systeem dat haar gebruikers helpt om een ‘groove’ in hun samenwerking te realiseren.

De afgelopen jaren werkt Sergej samen met een netwerk van IT leveranciers, zorgaanbieders, overheidsinstellingen en zorgverzekeraars om op basis van deze principes te komen tot een integraal digitaal gezondheidssysteem dat ons kan helpen om – in eigen regie, en met multideskundige samenwerking – een vitaal en gezond leven te improviseren. In onze bijeenkomst deelt Sergej zeven basisprincipes van improvisatie met ons op basis van zijn praktijk en onderzoek.

Tom Beek (saxofoon, click voor bio)

Karel Boehlee (piano, click voor bio) 

Jeroen Vierdag (contrabas, click voor bio) 

Niek de Bruijn (drums, click voor bio) 

Uilenburgersjoel in Amsterdam

Deze avond wordt de Uilenburgersjoel in Amsterdam omgetoverd tot een Jazzclub. De Uilenburgersjoel stamt uit 1766 en is daarmee één van de weinige gebouwen die overgebleven is in de eens zo levendige Joodse volksbuurt. Het rijksmonument is gebouwd in Lodewijk XV stijl en met elementen van Joodse stijl. In 2015 werd het pand volledig gerestaureerd en in oude luister hersteld.