Event #2.1: doorgeschoten in de top – 27 september 2018

Op 27 september 2018 organiseert de Art & Inspiration Club samen met TSM Business School het eerste diner event van het seizoen 2018-2019. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘Doorgeschoten in de Top – over het grensvlak tussen daadkrachtig leiderschap en psychopatisch / narcistisch gedrag’. Je bent van harte uitgenodigd om deze avond te laten inspireren door dr. Antoinette Rijsenbilt, die expert is op het gebied van de (negatieve) effecten van narcistisch gedrag van CEO’s (klik hier voor de resultaten van haar promotieonderzoek) en de nieuwe theatervoorstelling ‘Judas’ naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder.

 

Het programma van de avond is op hoofdlijnen als volgt:

16.30      ontvangst

17.00      key note en dialoog ’Narcistisch gedrag bij CEO’s – impact en tegenkracht’ onder leiding van  dr. Antoinette Rijsenbilt

18.15       verkenning van de thema’s in de theatervoorstelling ‘Judas’ met Johan Doesburg (regie) en Sophie Kassies (scenario)

18.45      3-gangen diner en informeel ontmoeten

20.15      voorstelling ‘Judas’

22.15      borrel en napraten

Geen lid en toch aanwezig zijn? Klik HIER om kaarten te kopen voor introducés (neem contact op met Michiel Nannen voor de toegangscode).

 

Daadkrachtige leiders gevraagd

Het lijkt een onomkeerbare trend: wereldwijd zien we ‘sterke leiders’ opstaan, die het heft krachtig in eigen hand te nemen. Trump, Poetin, Erdogan, Duterte… ze kunnen allen bogen op een grote aanhang en zijn geliefd om hun onorthodoxe aanpak, lef en dadendrang. Ook in het bedrijfsleven, overheid, zorg en onderwijs zien we veel voorbeelden van krachtige leiders die regelmatig successen boeken omdat ze doortastend en volhardend zijn en zonder aanziens des persoons doorpakken. Maar wat gebeurt er met een organisatie als dit type leiderschapsgedrag dominant wordt?

 

Psychopaten en narcisten

Onder leiding van Antoinette Rijsenbilt verkennen we het grensvlak tussen daadkrachtig leiderschap en psychopatisch en/of narcistisch gedrag; en het effect op de omgeving. Wat zijn de effecten als krachtig leiding geven doorslaat naar narcistisch gedrag? Hoe ga je daar mee om? Wat is de impact? Wat kunnen bestuurders er tegenover zetten? Hoe herken je early warning signals?

 

Willem Holleeder

Om daadwerkelijk te kunnen voelen wat de invloed kan zijn, bezoeken we aansluitend aan de inhoudelijke verkenning de toneelversie van het boek ‘Judas’ van Astrid Holleeder, die eind september in première gaat. Deze psychologische theaterthriller wordt verteld vanuit het perspectief van de vier vrouwelijke omstanders van Willem Holleeder: zijn twee zussen, moeder en nichtje. De aangrijpende voorstelling laat zien hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door angst voor de leider. En hoeveel moed ervoor nodig is om die angst te trotseren en uit het systeem te breken.  Na afloop reflecteren we op de ervaring en praten we na met de experts en theatermakers.

 

Antoinette Rijsenbilt

Dr. J.A. (Antoinette) Rijsenbilt is als senior onderzoeker verbonden aan de Erasmus School of Accounting & Assurance. Antoinette heeft bijzondere interesse in vraagstukken waarin economie, leiderschap, governance en psychologie samenkomen. Zij heeft diverse financiële functies vervuld, zowel in complexe internationale organisaties als in het Nederlandse MKB. Zij behaalde haar doctoraal bedrijfseconomie in 1991 en haar doctoraat in 2011. Daarnaast studeerde zij psychologie aan de UvA en behaalde een bevoegdheid tot 1e graad docent economie aan de VU. Vanaf 2009 is zij verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Haar onderzoek richt zich op de persoonlijkheid (in het bijzonder op de narcistische persoonlijkheid) van bestuurders en de effecten daarvan op de organisatie. Ze publiceerde hierover onder andere het boek ‘Big Boys Big Egos and Strategic Intelligence‘.

 

 

Inspiratie, dialoog en diner in goed gezelschap

De inspiratieavond wordt gehouden in Theater de Meervaart in Amsterdam. Het belooft een bijzondere avond te worden, waarbij je bovendien kunt genieten van een heerlijk 3-gangen diner en een feestelijke afsluitende borrel.

 

Geen lid en toch aanwezig zijn? Klik HIER om kaarten te kopen voor introducés (neem contact op met Michiel Nannen voor de toegangscode).

 

Dit event wordt inhoudelijk voorbereid door de clubleden Astrid Beijer en Michiel Nannen.

 

Event Partner: