Deze bijeenkomst is vormgegeven rond de voorstelling ‘Lazarus’ van David Bowie en Enda Walsh, onder regie van Ivo van Hove. De avond wordt begeleid door Jules Goddard van de London Business School en wordt georganiseerd in samenwerking met TSM business school.
Popster David Bowie was een audiovisuele kunstenaar, een stijlicoon, een fenomeen in vele gedaanten. Ongrijpbaar en onnavolgbaar. In december 2015 beleefde de ongeneeslijk zieke Bowie de première van zijn laatste meesterstuk. Lazarus. Lazarus is zijn testament, zijn requiem, zijn muzikale totaalkunstwerk – in januari 2016 overleed hij. Het muziekblad Rolling Stone omschrijft Lazarus als “Wild, fantastical, eye-popping. A surrealistic tour de force.” Lazarus is een mysterieuze, meeslepende en emotionele rollercoaster. Anders dan alles wat je ooit zag.
Ivo van Hove en David Bowie
In Lazarus zien, horen en voelen we de scheppende kracht van de fascinerende artiest die David Bowie tot op de dag van vandaag is. Bowie creëerde het stuk samen met Enda Walsh en Ivo van Hove. Van Hove, regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam, maakte over de wereld gelauwerde voostellingen met topacteurs als Jude Law en Bryan Cranston. Hij neemt ook de regie van de Nederlandse versie voor zijn rekening. In Lazarus ontmoeten we Bowie’s alter ego, Thomas Newton, die ons meeneemt door zijn leven, dromen en obsessies. Een reis die wordt omlijst door hits als ‘Absolute Beginners’, ‘Changes’, ‘Heroes’ en ‘This is not America’. Dragan Bakema vertolkt de rol van Thomas Newton. Andere (hoofd)rollen zijn er voor o.a. Noortje Herlaar, Pieter Embrechts en Thomas Cammaert.
“Being cool is being your own self, not doing something that someone else is telling you to do.”
David Bowie
Wordt de gewenste versie van jezelf door te doen wat je voor onmogelijk houdt
Onder leiding van Jules Goddard van de London Business School gaan we het gesprek aan rond vragen als ‘Wat maakt dat mensen in staat zijn vol uitdrukking te geven aan hun talenten en verlangens?’; ‘Wat maakt dat de één zichzelf toestaat ten volle de persoon te worden die hij of zij wil zijn, terwijl de ander het idee heeft dat de omstandigheden bepalen wie hij of zij mag zijn?’ Aan het gesprek nemen vier unieke, opvallende theatermakers deel. Zij gaan met de deelnemers in gesprek over hoe zij zelf omgaan met de hierboven weergegeven vragen. De deelnemende theatermakers zijn:
Daria Bukvic (theaterregisseur en filmmaker)
Charli Chung (theaterregisseur)
Igor Vrebac (fysiek theater- en filmmaker, acteur)
Rikkert van Huisstede (zanger, dichter, kleinkunstenaar)
Het programma is op hoofdlijnen als volgt:
16.30 Inloop
17.00 In gesprek onder leiding van Jules Goddard, met medewerking van de theatermakers
18.30 Walking dinner
20.00 Voorstelling ‘Lazarus’
21.45 Nagesprek en borrel
“Create the kind of self that you will be happy to live with all your life”
David Bowie
David Bowie is een interessant voorbeeld van een verlegen, introverte jongen die zichzelf voornam hoe dan ook te worden wie hij wilde zijn. Voor hem was dat door in eerste instantie letterlijk te tranformeren in iemand anders als hij optrad: “As an adolescent, I was painfully shy and withdrawn. I didn’t really have the nerve to sing my songs on stage, and nobody else was doing them. I decided to do them in disguise so that I didn’t have to actually go through the humiliation of going on stage and being myself.”
In hoeverre zijn wij zelf in staat om tot volle expressie te brengen wat of wie we willen zijn, door manieren te vinden om het ‘gewoon’ te doen? En via het ‘doen’ zelfvertrouwen op te bouwen dat we daadwerkelijk de gewenste versie van onszelf kunnen worden? Hoe kunnen we als leiders anderen aanmoedigen en de ruimte geven om ook dit pad te gaan?
Unieke foto expositie over David Bowie in het DeLaMar theater
Deze bijeenkomst van de Art & Inspiration Club wordt georganiseerd in het prachtige DeLaMar theater in Amsterdam. Het DeLaMar Theater heeft een theatergeschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld en Freek de Jonge traden op in het vroegere Nieuwe de la Mar Theater aan het Leidseplein. Het theater ging in 1987 samenwerken met het naastgelegen Bellevue, waardoor de theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar ontstond. Na jaren vol prachtige voorstellingen werd echter duidelijk dat het gebouw aan een grondige renovatie toe was. Samen met de VandenEnde Foundation kwam de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar in 2003 met een plan voor een uitgebreide verbouwing. Uiteindelijk werd op 9 september 2008 de eerste paal in de grond geslagen. Op 28 november 2010 opende toenmalig koningin Beatrix het nieuwe gebouw, dat omgedoopt werd tot DeLaMar Theater. Sindsdien kan het publiek weer genieten van mooie musicals, indrukwekkend toneel en hilarisch cabaret.
Tijdens ons bezoek aan het DeLaMar Theater kunnen we tevens genieten van een exclusieve fototentoonstelling over David Bowie. Concert- en royaltyfotograaf Bernard Rübsamen, die tevens groot Bowie-fan is, heeft alle 15 werken gemaakt tijdens concerten van David Bowie in Nederland. De collectie is samengesteld door Rübsamen en Janine van den Ende en bevat front row foto’s van Bowie tijdens de ‘Glass Spider Tour’ tot aan de ‘Outside Summer Festivals Tour’. Het is de eerste keer dat de foto’s worden geëxposeerd.
Rübsamen heeft onder andere Tina Turner, Michael Jackson en leden van het koninklijk huis gefotografeerd, maar de foto’s van Bowie hebben een speciaal plekje in zijn hart. “Bowie was geweldig om te fotograferen”, aldus Rübsamen. “Je wist nooit wat je van hem kon verwachten, maar wel dat het van het eerste tot het laatste moment boeiend zou zijn. Hij was iedere keer weer in een andere outfit, had telkens een andere stijl. Hij wist haarfijn waar hij mee bezig was, vaak leek het wel of hij over elke beweging had nagedacht, maar het was altijd verrassend.”
De bijeenkomst wordt inhoudelijk voorbereid door clubleden Michiel Nannen en Astrid Beijer.