Event #3.3: Improvisatie in organisaties – 12 maart 2020

Het derde event van het seizoen 2019/2020 is nog volop in ontwikkeling. Sergej van Middendorp, Tom Beek, Leo van Veen en Joseph Kessels werken aan een avond vol jazz, improvisatie en leren over de toepassing in organisaties.

Jazz en improvisatie

Improvisatie leidt in de muziek tot een bijzondere vorm van samenwerking. Bij uitstek in de jazz. Improvisatie levert onverwachte en wonderlijke resultaten op, die je niet kunt voorspellen. En niet alleen dat is mooi, ook het samenspelen (in the groove komen) levert een geweldig gevoel op. Van buitenaf ziet improvisatie er vanzelfsprekend uit, maar dat is het niet. Improvisatie vraagt durf en vertrouwen, in elkaar en elkaars talent; vraagt naar elkaar luisteren en elkaar ruimte geven om de ander te kunnen laten excelleren en samen een coole uitvoering neer te zetten. Improvisatie vraagt, hoe gek het ook klinkt, om afspraken vooraf om vloeiend samen te spelen. En dan doet improvisatie verlangen naar meer.

Dat willen we meemaken en meebeleven, samen met doorgewinterde jazzmusici. Zo kunnen we met en van elkaar leren. We willen met hen verkennen of en hoe we de metafoor van jazz improvisatie in organisaties kunnen gebruiken. Zijn de onderliggende basisprincipes herkenbaar en toepasbaar? En zijn we ons eigenlijk bewust van onze eigen, diep verankerde aannames ten aanzien van onze relaties met anderen en de omgeving?

Programma

16.30   Ontvangst met een drankje
17.00   Welkom door Leo van Veen
17.15    Improvisatie door Tom Beek & band
17.30   Inleiding over improvisatie als metafoor door Sergej van Middendorp met medewerking van Tom Beek en band
18.00   Walking dinner
19.30   Improvisatie door band & deelnemers onder leiding van Tom Beek en met doorvertaling van Sergej van Middendorp
21.30   Afsluiting

Een ander perspectief

Het samen improviseren nodigt uit om ons bewust te worden van onze aannames en om er van te leren. Het kan ons helpen om een andere relatie aan te gaan met de uitdagingen en de organisatie van ons werk. Het stelt ons in staat om op een andere manier naar de kwaliteiten en talenten van de ander te kijken, andersoortige afspraken te maken en onvermoede dingen tot stand te brengen.

Uilenburgersjoel in Amsterdam

Deze avond wordt de Uilenburgersjoel in Amsterdam omgetoverd tot een Jazzclub. De Uilenburgersjoel stamt uit 1766 en is daarmee één van de weinige gebouwen die overgebleven is in de eens zo levendige Joodse volksbuurt. Het rijksmonument is gebouwd in Lodewijk XV stijl en met elementen van Joodse stijl. In 2015 werd het pand volledig gerestaureerd en in oude luister hersteld.