Event #3.2: Express yourself met David Bowie – 11 december 2019

Deze tweede bijeenkomst van het seizoen 2019/2020 is vormgegeven rond de voorstelling ‘Lazarus’ van David Bowie en Enda Walsh, onder regie van Ivo van Hove. De avond wordt begeleid door Jules Goddard van de London Business School.

 

Popster David Bowie was een audiovisuele kunstenaar, een stijlicoon, een fenomeen in vele gedaanten. Ongrijpbaar en onnavolgbaar. In december 2015 beleefde de ongeneeslijk zieke Bowie de première van zijn laatste meesterstuk. Lazarus. Lazarus is zijn testament, zijn requiem, zijn muzikale totaalkunstwerk – in januari 2016 overleed hij. Het muziekblad Rolling Stone omschrijft Lazarus als “Wild, fantastical, eye-popping. A surrealistic tour de force.” Lazarus is een mysterieuze, meeslepende en emotionele rollercoaster. Anders dan alles wat je ooit zag.

 

 

Ivo van Hove en David Bowie

In Lazarus zien, horen en voelen we de scheppende kracht van de fascinerende artiest die David Bowie tot op de dag van vandaag is. Bowie creëerde het stuk samen met Enda Walsh en Ivo van Hove. Van Hove, regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam, maakte over de wereld gelauwerde voostellingen met topacteurs als Jude Law en Bryan Cranston. Hij neemt ook de regie van de Nederlandse versie voor zijn rekening. In Lazarus ontmoeten we Bowie’s alter ego, Thomas Newton, die ons meeneemt door zijn leven, dromen en obsessies. Een reis die wordt omlijst door hits als ‘Absolute Beginners’, ‘Changes’, ‘Heroes’ en ‘This is not America’. Gijs Naber, Gouden Kalf winnaar en bekend van o.a. Penoza, vertolkt de rol van Thomas Newton. Andere (hoofd)rollen zijn er voor o.a. Noortje Herlaar, Pieter Embrechts en Thomas Cammaert.

Being cool is being your own self, not doing something that someone else is telling you to do.”

David Bowie

Wordt de gewenste versie van jezelf door te doen wat je voor onmogelijk houdt

Onder leiding van Jules Goddard van de London Business School gaan we het gesprek aan rond vragen als ‘Wat maakt dat mensen in staat zijn vol uitdrukking te geven aan hun talenten en verlangens?’; ‘Wat maakt dat de één zichzelf toestaat ten volle de persoon te worden die hij of zij wil zijn, terwijl de ander het idee heeft dat de omstandigheden bepalen wie hij of zij mag zijn?’

David Bowie is een interessant voorbeeld van een verlegen, introverte jongen die zichzelf voornam hoe dan ook te worden wie hij wilde zijn. Voor hem was dat door in eerste instantie letterlijk te tranformeren in iemand anders als hij optrad: “As an adolescent, I was painfully shy and withdrawn. I didn’t really have the nerve to sing my songs on stage, and nobody else was doing them. I decided to do them in disguise so that I didn’t have to actually go through the humiliation of going on stage and being myself.”

In hoeverre zijn wij zelf in staat om tot volle expressie te brengen wat of wie we willen zijn, door manieren te vinden om het ‘gewoon’ te doen? En via het ‘doen’ zelfvertrouwen op te bouwen dat we daadwerkelijk de gewenste versie van onszelf kunnen worden? Hoe kunnen we als leiders anderen aanmoedigen en de ruimte geven om ook dit pad te gaan?

 

“Create the kind of self that you will be happy to live with all your life”

David Bowie

 

Tijdens deze bijeenkomst van de Art & Inspiration Club in het prachtige DeLaMar theater in Amsterdam, gaan we met elkaar in gesprek over deze onderwerpen aan de hand van de resultaten van het onderzoek. Aansluitend gaan we de voorstelling Lazarus beleven. Na afloop gaan we in gesprek met enkele acteurs en andere direct betrokkenen.

 

 

Deze bijeenkomst wordt inhoudelijk voorbereid door clubleden Michiel Nannen en Astrid Beijer